Gårdens historia

Gårdens historia

Visst har du någon gång funderat på hur det var på gården, då för länge sedan. Du kanske till och med har känt historiens vingslag när du öppnat de gamla dörrarna eller gått på de gamla stigarna vid de handgrävna dikena och lyft tillbaka några sten på muren.
Tiden går fort! Allt eftersom generationerna går, suddas minnena ut, så vänta inte med att berätta!
Börja redan nu att samla ihop de minnen som finns kvar.

Först och främst behöver du en plats där du skall förvara dina anteckningar, foton, datautskrifter och kartor.

ExxMapp Gårdens Historia består 10 utvikbara sidor, har fyra fack och rymmer ca 200 viktiga och intressanta papper t ex köpekontrakt, gamla kartor, utdrag ur olika register, soldatbrev, anställningsavtal, foton, kvitton, tidningsurklipp, ritningar, instruktionsböcker, inventarieförteckningar, fakturor m m.

Mappen är dessutom fylld med förtryckta ifyllnadsuppgifter där du enkelt skriver in det mesta som gäller om hur det var på gården förr t ex när gården bildades, vilka som har ägt/brukat gården och under vilka perioder, när olika byggnader byggts eller byggdes om, gårdens areal under årens lopp, hur många som arbetade på gården för t ex 100 år sedan, vilka maskiner man använde för längesedan, vilka grödor som odlades och hur mycket de gav i avkastning, hur mycket utsäde, maskiner, arbetskraft och djur kostade förr i tiden, vilka djurslag som fanns på gården, hur många djur man höll av varje sort o s v.

Mappen innehåller också andra tips som kan vara intressanta att fundera igenom, skriva anteckningar om och förvara dessa papper i denna mapp t ex: vilka riktmärkena som fanns för de gamla gräns-markeringarna, hur områden i närheten fått sina ofta unika namn, om det funnits gamla torv- och grustäkter eller andra naturtillgångar, om det finns platser man kanske inte bör röra i markerna samt vilka hörsägen som gäller gården.
Berätta gärna också om spännande händelser i samband med gårdens histora.

Mappen har snygg design, är funktionell och är förberedd med hål där man t ex kan fästa nycklar, USB-minnen med foton etc.

Troligen kommer ditt arbete också att bidra till ett ökat intresse hos kommande ägare och ge en ökad förståelse om varför det är viktigt att värna om gårdens histora i framtiden.

ExxMapp Gårdens historia passar både till den som har äran att förvalta en släktgård eller som tagit över en äldre fastighet men också som inflyttningspresent till den som köpt ett torp som fritidshus.

Du vet väl att vi har mappar för många olika intresseområden bl a: Gården, Bilen, Mina memoarer, Mina ägodelar m m.

Se hela vårt utbud under rubriken "Våra mappar".